Akcje

Światowy Dzień Zdrowia

Temat przewodni kampanii z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2018 – 7 kwietnia  jest: Powszechna opieka zdrowotna: wszędzie dla każdego.

Hasło tegorocznej kampanii brzmi: „Zdrowie dla wszystkich” (Health For All).

Animowane infografiki są dostępne na stronie http://www.who.int/universal_health_coverage/infographics/en/

Debata „Narkotyki, dopalacze nie tędy droga”

 

22 lutego 2018 w Zespole Szkół Nr 1 w Wyszkowie odbyła się debata młodzieżowa dotycząca przeciwdziałania powszechności narkotyków wśród młodzieży z terenu powiatu wyszkowskiego.pt. „Narkotyki, dopalacze nie tędy droga”

O narkotykach ich szkodliwości, sankcjach prawnych mówili przedstawiciele wyszkowskiej policji i sądu. mówili przedstawiciele ochrony zdrowia, przedstawiciele wyszkowskiej policji i sądu.

Przedstawicielka Powiatowej stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mówiła o podziale narkotyków - „Narkotyki podstawowe rodzaje - jest ich wiele”, a następnie została zaprezentowana walizka edukacyjna wskazująca na „Konsekwencje zażywania narkotyków”, oraz sprawdzić jak widzimy świat w po zażyciu alkoholu oraz narkotyków przez specjalne okulary.

WYSTAWA POZNAJ GRZYBY - UNIKNIESZ ZATRUCIA

wystawa grzybow 2016.pdf (888.9 KiB)

Informacja o Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Wyszkowie

  1. Konkurs Kulinarny pt. „ZDROWE DANIE NA ŚNIADANIE”, którego celem było
  1. Rozpowszechnienia wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania,
  2. uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Zadaniem konkursowym było opracowanie przepisu na zdrowe danie śniadaniowe składające się z produktów   zawartych w recepturze z uwzględnieniem warzyw, owoców, oraz innych zdrowych i cennych dla organizmu ludzkiego dodatków np. orzechów, pestek, nasion, ziół, przypraw itp. i wykonanie go.

Eliminacje powiatowe odbyły się 2 czerwca 2016 wpracowni gastronomicznej w Zespołu Szkól Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.

Zakwalifikowało się 9 zespołów – uczeń z rodzicem, którzy na bazie opracowanych przez siebie przepisów przygotowywali potrawę. Nad przebiegiem gotowania czuwała komisja, która oceniała -walory zdrowotne,trudność wykonania,estetyka podania i walory smakowe

Po wnikliwej ocenie Komisja przyznała:

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół podstawowych

I miejsce   – Kornelia Kiełbasińska z mamą ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Wyszkowie – mikser planetarny oraz dyplom za I miejsce

II miejsce – Julia Grono z siostrą ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Wyszkowie – kombiwar oraz dyplom za II miejsce

III miejsce – Władysław Kawecki z mamą z Publicznej Szkoły Podstawowej w Długosiodle – blender oraz dyplom za III miejsce

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół gimnazjalnych;

Aleksandra Turek z mamą z Gimnazjum Nr 2 w Wyszkowie – blender , oraz dyplom za III miejsce.

Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia i dyplomy za uczestnictwo