Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akcje
Europejski Tydzień Testowania w kierunku HIV

20-27 listopada 2020 Europejski Tydzień Testowania (ETT)
W tym roku, już po raz 8., rozpoczyna się Europejski Tydzień Testowania (ETT). Jest to ogólnoeuropejska kampania, której głównym celem jest zachęcenie większej liczby osób do sprawdzenia swojego statusu serologicznego w kierunku HIV i/ lub zapalenia wątroby, a w konsekwencji zmniejszenie liczby późnych diagnoz.
Punkty Konsultacyjno-Diagnostyczne działają we wszystkich województwach, a ich lista dostępna jest na stronie https://aids.gov.pl/pkd/.
Przypominamy, że badanie w kierunku HIV można wykonać w tych punktach bez skierowania, bezpłatnie i anonimowo.
Konkurs "Szkoła wolna od używek" - 2018/2019
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wyszkowie z radością informuję, że konkurs pt. „Szkoła wolna od używek” na poziomie wojewódzkim wygrało IV Liceum Ogólnokształcące w Wyszkowie. Film krótkometrażowy pt. „Wyrwana z nałogu” zwyciężył etap powiatowy, a następnie wojewódzki.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom:
- Klaudii Krajewskiej
- Wiolecie Pakieła
- Natalii Winczewskiej
- Magdalenie Chrzanowskiej
- Dominice Bartosek
- Julii Baran
- Aleksandrze Gospoś
- Karolinie Kwiatkowskiej
- Patrykowi Składanek
- Sebastianowi Pudlis
Zachęcamy także do udziału w kolejnej edycji konkursu.
KONKURS „LEŚNE INSPIRACJE” 2018/2019
- Organizatorem konkursu jest Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Warszawie
- Tematem konkursu jest ukazanie piękna lasu i runa leśnego, poprzez wykonanie fotografii grzyba/grzybów w ich naturalnym środowisku.
- Adresatami konkursu są uczniowie szkół podstawowych z klas VI i VII w roku szkolnym 2018/2019.
- Celem konkursu jest kształtowanie postawy szacunku do przyrody oraz odpowiedzialności za jej stan. Wzbudzenie zainteresowania młodzieży bogactwem świata przyrody, w szczególności królestwa grzybów.
Załącznik: Regulamin
Dopalacze
„Dopalacze” czyli nowe narkotyki - to produkty o zróżnicowanym składzie, które łączy jedna wspólna cecha: zawierają substancje psychoaktywne działające na układ nerwowy człowieka w podobny sposób do dotychczas znanych narkotyków.
Substancje te są zarówno produkowane przez człowieka (czyli syntetyczne), jak i pozyskiwane z roślin. „Dopalacze” zawierają niezwykle groźne substancje dla zdrowia i życia osoby, która je zażyje. Mimo tego, że na ich opakowaniach widnieje napis: „Produkt nie jest przeznaczony do spożycia”, właśnie z taką intencją jest sprzedawany. W grupie „dopalaczy” znajdują się substancje o różnym działaniu. Możemy je podzielić na trzy typy:
1) o działaniu pobudzającym,
2) o działaniu halucynogennym
3) o działaniu reklamowanym jako zbliżony do marihuany.
Większość „dopalaczy” charakteryzuje się tym, że już w niewielkich dawkach działają na ośrodkowy układ nerwowy (czyli na Twój mózg). Dlatego bardzo łatwo można je przedawkować, co prowadzi do poważnych konsekwencji dla zdrowia fizycznego i psychicznego, a nawet śmierci.
Źródło:http://dopalaczeinfo.pl/strony/co_to_sa_dopalacze
Ulotki informacyjne - do pobrania
Apelujemy do osób, które mogą mieć kontakt z dopalaczami, aby pamiętały, że jest to trucizna i każde jej zażycie wiąże się z poważnym ryzykiem dla zdrowia, a nawet życia. Dbając o bezpieczeństwo naszych bliskich i przyjaciół, nie pozwólmy im przyjmować substancji, których pochodzenia i składu nie znają. Reagujmy i sami stanowczo odmawiajmy, gdy ktoś namawia nas na dopalacze. Nigdy nie wiemy, jak organizm ludzki zachowa się po zażyciu nawet najmniejszej dawki takiej substancji chemicznej. Jeżeli ktokolwiek z Państwa podejrzewa, że ma do czynienia z osobą pod wpływem dopalaczy, powinien natychmiast wezwać pomoc lekarską oraz o sytuacji powiadomić policję.
Na co powinno się zwrócić uwagę, co powinno zaniepokoić rodzica /opiekuna:
- wygląd oczu (zaczerwienione spojówki lub brzegi powiek, łzawienie, opadnięcie powieki, nadmierne rozszerzenie lub zwężenie źrenic, powolna reakcja źrenic na światło, oczopląs przy wpatrywaniu się w stały punkt);
- złe samopoczucie, brak chęci do życia, depresja;
- stany euforyczne, gadatliwość a następnie otępienie i apatia;
- zmiana nawyków żywieniowych – brak apetytu lub objadanie się;
- kłopoty w szkole, wagary, pogorszenie ocen;
- próby wyłudzania lub podbieranie pieniędzy na nieokreślone wydatki;
- nieuzasadnione ataki złości, agresji;
- wychodzenie z domu na krótko, poprzedzone dzwonkiem domofonu lub telefonem od nieznanej osoby;
- wprowadzenie do słownictwa nowych zwrotów, często niezrozumiałych dla dorosłych, tzw. slangu narkotykowego;
- pojawienie się w domu nowych akcesoriów, typu lufki, sreberka, małe woreczki z zamknięciem strunowym, tzw. dilerki, itp.;
- zmiana zapachu ciała.
Do najczęściej spotykanych skutków pojawiających się w trakcie i po zażyciu tzw. dopalaczy możemy zaliczyć:
- bóle głowy, migrena;
- kołatanie serca (przyspieszone tętno często sięgające 200, duszności, ból w klatce piersiowej;
- agresja, zaburzenia koordynacji ruchowej, drżenie rąk;
- nudności, wymioty, biegunka;
- zmęczenie, osłabienie, brak zdolności koncentracji;
- reakcje alergiczne;
- myśli samobójcze, omamy;
- napady leku, halucynacje;
- nadmierna wrażliwość na dźwięki i światło.
Gdzie szukać pomocy ?
800 060 800 Infolinia Głównego Inspektora Sanitarnego
116 111 Telefon Zaufania dla Dzieci i Młodzieży
800 100 100 Telefon dla rodziców i nauczycieli w sprawie bezpieczeństwa dzieci
800 12 12 12 Dziecięcy telefon Zaufania Rzecznika Praw Dziecka
Film o wpływie dopalaczy na organizm człowieka:
https://www.youtube.com/watch?v=DJUmFx9jf58
https://www.youtube.com/watch?v=RS_erTHjXGU&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq
Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.1
https://www.youtube.com/watch?v=3mOYBM8dlmM&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=2
Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.2
https://www.youtube.com/watch?v=011fSD0mIk4&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=3
Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.3
https://www.youtube.com/watch?v=DyR8ONiecqQ&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=4
Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.4
https://www.youtube.com/watch?v=FNkcRobWNQA&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=5
Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.5
https://www.youtube.com/watch?v=QDH8oHGV7NE&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=6
Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.6
https://www.youtube.com/watch?v=WrAdrrFpW1s&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=7
Wyniki Konkursu kulinarnego 2019
KONKURS KULINARNY PT. „JEMY ZDROWO KOLOROWO”
1. Skład Komisji Konkursowej:
L.p. | Imię i nazwisko, stanowisko służbowe | Instytucja | Funkcja w komisji |
1. | Grażyna Borkowska | PSSE Wyszków Oddział Rejonowy PCK w Wyszkowie | Przewodnicząca |
2. | Ewa Omelianowicz | Zespół Szkół Nr 1 | Członek komisji |
3. | Marzena Jolanta Skorupska | Właściciel Zakładu Gastronomicznego | Członek komisji |
Komisja po ocenie postanowiła przyznać:
nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół podstawowych
I miejsce – Oliwier Tomasz Tybura, Joanna Tybura – Szkoła Podstawowa Nr 2 w Wyszkowie
II miejsce – Roksana Uraso, Adam Rychlicki - Szkoła Podstawowa w Długosiodle
III miejsce – nie przyznano
nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół gimnazjalnych
I miejsce – Roksana Joanna Tybura, Tomasz Tybura - Szkoła Podstawowa Nr 4 w Wyszkowie
II miejsce – Gabriela Stysiak, Katarzyna Stysiak - Szkoła Podstawowa w Sieczychach
III miejsce – Izabela Wróbel, Jolanta Gołębiewska - Szkoła Podstawowa w Bielinie
III miejsce – Justyna Białobrzeska, Iwona Białobrzeska - Szkoła Podstawowa w Nowych Budach
Nagrody za I, II, III miejsce - sprzęt gospodarstwa domowego, pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia, dyplomy
Bezpieczne ferie 2019
Po raz kolejny w czasie wypoczynku zimowego pod hasłem „Bezpieczne ferie 2019”, inspektorzy Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Wyszkowie wykonywali działania dotyczące oceny stanu sanitarnego oraz prowadzili działalność informacyjno – edukacyjną dotycząca: nadwagi i otyłości – zasad zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, profilaktyki grypy oraz pierwszej pomocy. Działania były realizowane wśród 165 uczestników wypoczynku zimowego w 3 placówkach. Każde spotkanie kończyło się mini konkursem o wyżej wymienionej tematyce, zwycięzcy w nagrodę otrzymali różne gadżety.
„PROJEKT KIK/35 „ZAPOBIEGANIE ZAKAŻENIOM HCV”
Celem głównym Projektu „Zapobieganie zakażeniom HCV” było stworzenie podstaw do zaplanowania długofalowej strategii przeciwdziałania zakażeniom HCV i zwalczania WZW-C w Polsce poprzez określenie sytuacji epidemiologicznej, ocenę ryzyka zakażeń w placówkach medycznych i w sektorze usług o zwiększonym ryzyku transmisji zakażeń krwiopochodnych, przygotowanie założeń rutynowych badań diagnostycznych, zwłaszcza wśród użytkowników substancji psychoaktywnych, jak również opracowanie i przeprowadzenie programu edukacyjnego w zakresie społecznego uświadomienia problemu zakażeń HCV i zasad zapobiegania tym zakażeniom, ze szczególnym uwzględnieniem pracowników ochrony zdrowia.
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Więcej informacji nt. Projektu KIK/35
na stronie internetowej:
http://www.hcv.pzh.gov.pl/Page/program/projekt-zapobieganie-zakazeniom-hcv
http://www.jestemswiadom.org/
Kampania HIV/AIDS "mam czas rozmawiać"

Wystawa grzybów
Wystawa Grzybów była zorganizowana w Bibliotece Miejskiej przy ul. Gen. J. Sowińskiego 80, w sali im. Prof. Ludwika Maciąga (III piętro).
Na wystawie zaprezentowano grzyby jadalne i trujące.
Festyn Komendy Powiatowej Straży Pożarnej w Wyszkowie na 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wyszkowie zorganizowała stoisko informacyjno-edukacyjne dotyczące profilaktyki uzależnień i ich skutków, szczególnie w zakresie najczęściej występującego uzależnienia czyli palenia tytoniu w dniu 31 maja obchodzony jest Światowy Dzień Bez Tytoniu. Można było zmierzyć ciśnienie tętnicze krwi, otrzymać materiały informacyjno-edukacyjne, zobaczyć szkodliwość palenia tytoniu na rozwijający się płód.
Dla chętnych organizowano mini konkursy wiedzy. Za prawidłowe odpowiedzi otrzymywali nagrody.
Festiwal piosenki o zdrowiu 2018
Festiwal Piosenki o Zdrowiu, który odbył się w dniu 10 maja 2018 10 maja Ośrodek Kultury „Hutnik” był miejscem eksplozji radości w piosence o zdrowiu. Uczestniczyli w nim dzieci z przeszkoli, uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych. Impreza mająca na celu połączenie atmosfery zabawy z popularyzacją treści prozdrowotnych.
Głównym organizatorem jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wyszkowie.
W etapie powiatowym Festiwalu Piosenki o Zdrowiu uczestniczyło 167 z:
- 10 przedszkoli
- 10 szkół podstawowych
- 4 szkoły z klas VII i I, II klasa gimnazjum
Komisja oceniała występy pod względem treści prozdrowotnych, umiejętności wokalnych oraz walorów artystycznych
Przedszkola
I miejsce - Przedszkole nr 2 w Wyszkowie z piosenką pt. "Zdrowy przedszkolak".
II miejsce - Oddział Przedszkolny w Szkole Podstawowej w Komorowie z piosenką pt. "Śmiej się z nami".
III miejsce - Niepubliczne Przedszkole Bezpieczny Przedszkolak, wykonało piosenkę pt."Polskie jarzyny".
Szkoły podstawowe klasy I - VI
I miejsce - Szkoła Podstawowa w Porządziu, za piosenkę pt. "Zdrowy plan".
II miejsce - Szkoła Podstawowa w Komorowie, za piosenkę pt. "Recepta dla Ciebie".
III miejsce - Szkoła Podstawowa w Trzciance, za piosenkę pt. "S.O.S dla zdrowia".
Szkoły podstawowe klasy VII i gimnazjum
I miejsce - Szkoła Podstawowa nr 2 w Wyszkowie, za piosenkę pt. "Ruch to zdrowie".
II miejsce - Szkoła Podstawowa nr 5 w Wyszkowie, za piosenkę pt. "Przebudzenie ucznia".
III miejsce - Szkoła Podstawowa w Ulasku, za piosenkę pt. "Nic nad zdrowie".
Wyróżnienie Aleksandra Wróbel z SP nr 4
Konkurs kulinarny 2018
W dniu 26 kwietnia odbyła się kolejna edycja Konkursu Kulinarnego pt. „Jemy zdrowo kolorowo”. Organizatorem konkursu była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wyszkowie, zaś współorganizatorami: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Warszawie oraz Polski Czerwony Krzyż Oddział Rejonowy w Wyszkowie. Konkurs organizowany jest po raz trzeci w ramach programu "Trzymaj formę". Głównymi celami tego programu jest promocja zdrowego stylu życia, trwała zmiana nawyków żywieniowych, zwiększenie zainteresowania dzieci i młodzieży aktywnością fizyczną
Komisja w składzie:
▪ Jerzy Dąbrowski (przewodniczący) - właściciel Restauracji "Kasztelanka", egzaminator na konkursach gastronomicznych;
▪ Grażyna Borkowska. Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wyszkowie, Prezes Polskiego Czerwonego Krzyża Oddziału Rejonowego w Wyszkowie, pomysłodawczyni konkursu
▪ Marta Bobowska - koordynator higieny żywności w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wyszkowie;
▪ Paweł Truszkowski - przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnego oddział terenowy w Warszawie.
W kategorii szkół podstawowych klasy V - VI
I miejsce - Natalia Lipka-Bartosik i Zofia Lipka-Bartosik z SP w Lucynowie, które przyrządziły dorsza na pierzynie szpinakowej
II miejsce - Zuzanna Kuchta i Ewa Melion-Kuchta z SP nr 1 w Wyszkowie, które zaserwowały gofry z batatem z marmoladą porzeczkową oraz jogurtem orzechowym
III miejsce - Otylia Michalik i Dominika Michalik z SP nr 2 w Wyszkowie, które ugotowały spaghetti z cukinii z mięsem mielonym i na deser mus czekoladowy z awokado
W kategoria klas VII i gimnazjów:
I miejsce - Martyna Pałka i Agnieszka Pałka z SP nr 4 w Wyszkowie, które wykonały sałatkę warstwową z brokułem i ryżem, zielony koktajl ze szpinakiem i mango, batoniki owsiane z żurawiną i jagodami goji
II miejsce - Zuzanna Mróz i Iwona Mróz z SP w Blochach, które przyrządziły roladę serową "Kurczę blade"
III miejsce - Gabriela Stysiak i Katarzyna Stysiak z SP w Sieczychach, przygotowały kotlety jaglane ze szpinakiem i słonecznikiem.
Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe, zaś wszyscy pamiątkowe dyplomy i nagrody pocieszenia.
Światowy Dzień Zdrowia
Temat przewodni kampanii z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2018 – 7 kwietnia jest: Powszechna opieka zdrowotna: wszędzie dla każdego.
Hasło tegorocznej kampanii brzmi: „Zdrowie dla wszystkich” (Health For All).
Animowane infografiki są dostępne na stronie http://www.who.int/universal_health_coverage/infographics/en/
Debata „Narkotyki, dopalacze nie tędy droga”
22 lutego 2018 w Zespole Szkół Nr 1 w Wyszkowie odbyła się debata młodzieżowa dotycząca przeciwdziałania powszechności narkotyków wśród młodzieży z terenu powiatu wyszkowskiego.pt. „Narkotyki, dopalacze nie tędy droga”
O narkotykach ich szkodliwości, sankcjach prawnych mówili przedstawiciele wyszkowskiej policji i sądu. mówili przedstawiciele ochrony zdrowia, przedstawiciele wyszkowskiej policji i sądu.
Przedstawicielka Powiatowej stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mówiła o podziale narkotyków - „Narkotyki podstawowe rodzaje - jest ich wiele”, a następnie została zaprezentowana walizka edukacyjna wskazująca na „Konsekwencje zażywania narkotyków”, oraz sprawdzić jak widzimy świat w po zażyciu alkoholu oraz narkotyków przez specjalne okulary.
INFORMACJE DLA GRZYBIARZY
Festiwal piosenki o zdrowiu 2017
Informacja o Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Wyszkowie
- Konkurs Kulinarny pt. „ZDROWE DANIE NA ŚNIADANIE”, którego celem było
- Rozpowszechnienia wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania,
- uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.
Zadaniem konkursowym było opracowanie przepisu na zdrowe danie śniadaniowe składające się z produktów zawartych w recepturze z uwzględnieniem warzyw, owoców, oraz innych zdrowych i cennych dla organizmu ludzkiego dodatków np. orzechów, pestek, nasion, ziół, przypraw itp. i wykonanie go.
Eliminacje powiatowe odbyły się 2 czerwca 2016 wpracowni gastronomicznej w Zespołu Szkól Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.
Zakwalifikowało się 9 zespołów – uczeń z rodzicem, którzy na bazie opracowanych przez siebie przepisów przygotowywali potrawę. Nad przebiegiem gotowania czuwała komisja, która oceniała -walory zdrowotne,trudność wykonania,estetyka podania i walory smakowe
Po wnikliwej ocenie Komisja przyznała:
nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół podstawowych
I miejsce – Kornelia Kiełbasińska z mamą ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Wyszkowie – mikser planetarny oraz dyplom za I miejsce
II miejsce – Julia Grono z siostrą ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Wyszkowie – kombiwar oraz dyplom za II miejsce
III miejsce – Władysław Kawecki z mamą z Publicznej Szkoły Podstawowej w Długosiodle – blender oraz dyplom za III miejsce
nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół gimnazjalnych;
Aleksandra Turek z mamą z Gimnazjum Nr 2 w Wyszkowie – blender , oraz dyplom za III miejsce.
Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia i dyplomy za uczestnictwo
