Akcje

WYSTAWA POZNAJ GRZYBY - UNIKNIESZ ZATRUCIA

wystawa grzybow 2016.pdf (888.9 KiB)

Informacja o Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Wyszkowie

  1. Konkurs Kulinarny pt. „ZDROWE DANIE NA ŚNIADANIE”, którego celem było
  1. Rozpowszechnienia wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania,
  2. uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Zadaniem konkursowym było opracowanie przepisu na zdrowe danie śniadaniowe składające się z produktów   zawartych w recepturze z uwzględnieniem warzyw, owoców, oraz innych zdrowych i cennych dla organizmu ludzkiego dodatków np. orzechów, pestek, nasion, ziół, przypraw itp. i wykonanie go.

Eliminacje powiatowe odbyły się 2 czerwca 2016 wpracowni gastronomicznej w Zespołu Szkól Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.

Zakwalifikowało się 9 zespołów – uczeń z rodzicem, którzy na bazie opracowanych przez siebie przepisów przygotowywali potrawę. Nad przebiegiem gotowania czuwała komisja, która oceniała -walory zdrowotne,trudność wykonania,estetyka podania i walory smakowe

Po wnikliwej ocenie Komisja przyznała:

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół podstawowych

I miejsce   – Kornelia Kiełbasińska z mamą ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Wyszkowie – mikser planetarny oraz dyplom za I miejsce

II miejsce – Julia Grono z siostrą ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Wyszkowie – kombiwar oraz dyplom za II miejsce

III miejsce – Władysław Kawecki z mamą z Publicznej Szkoły Podstawowej w Długosiodle – blender oraz dyplom za III miejsce

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół gimnazjalnych;

Aleksandra Turek z mamą z Gimnazjum Nr 2 w Wyszkowie – blender , oraz dyplom za III miejsce.

Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia i dyplomy za uczestnictwo