Przejdź do treści

Akcje

Konkurs "Szkoła wolna od używek" - 2018/2019

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wyszkowie z radością informuję, że konkurs pt. „Szkoła wolna od używek” na poziomie wojewódzkim wygrało IV Liceum Ogólnokształcące w Wyszkowie. Film krótkometrażowy pt. „Wyrwana z nałogu” zwyciężył etap powiatowy, a następnie wojewódzki.

 

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom:

- Klaudii Krajewskiej

- Wiolecie Pakieła

- Natalii Winczewskiej

- Magdalenie Chrzanowskiej

- Dominice Bartosek

- Julii Baran

- Aleksandrze Gospoś

- Karolinie Kwiatkowskiej

- Patrykowi Składanek

- Sebastianowi Pudlis

 

Zachęcamy także do udziału w kolejnej edycji konkursu.

KONKURS „LEŚNE INSPIRACJE” 2018/2019

- Organizatorem konkursu jest Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Warszawie

- Tematem konkursu jest ukazanie piękna lasu i runa leśnego, poprzez wykonanie fotografii grzyba/grzybów w ich naturalnym środowisku.

- Adresatami konkursu są uczniowie szkół podstawowych z klas VI i VII w roku szkolnym 2018/2019.

- Celem konkursu jest kształtowanie postawy szacunku do przyrody oraz odpowiedzialności za jej stan. Wzbudzenie zainteresowania młodzieży bogactwem świata przyrody, w szczególności królestwa grzybów.

Załącznik: Regulamin

Dopalacze

Dopalacze” czyli nowe narkotyki - to produkty o zróżnicowanym składzie, które łączy jedna wspólna cecha: zawierają substancje psychoaktywne działające na układ nerwowy człowieka w podobny sposób do dotychczas znanych narkotyków.

Substancje te są zarówno produkowane przez człowieka (czyli syntetyczne), jak i pozyskiwane z roślin. „Dopalacze” zawierają niezwykle groźne substancje dla zdrowia i życia osoby, która je zażyje. Mimo tego, że na ich opakowaniach widnieje napis: „Produkt nie jest przeznaczony do spożycia”, właśnie z taką intencją jest sprzedawany. W grupie „dopalaczy” znajdują się substancje o różnym działaniu. Możemy je podzielić na trzy typy:

1) o działaniu pobudzającym,

2) o działaniu halucynogennym

3) o działaniu reklamowanym jako zbliżony do marihuany.

Większość „dopalaczy” charakteryzuje się tym, że już w niewielkich dawkach działają na ośrodkowy układ nerwowy (czyli na Twój mózg). Dlatego bardzo łatwo można je przedawkować, co prowadzi do poważnych konsekwencji dla zdrowia fizycznego i psychicznego, a nawet śmierci.

Źródło:http://dopalaczeinfo.pl/strony/co_to_sa_dopalacze

 

Ulotki informacyjne - do pobrania

 

Apelujemy do osób, które mogą mieć kontakt z dopalaczami, aby pamiętały, że jest to trucizna i każde jej zażycie wiąże się z poważnym ryzykiem dla zdrowia, a nawet życia. Dbając o bezpieczeństwo naszych bliskich i przyjaciół, nie pozwólmy im przyjmować substancji, których pochodzenia i składu nie znają. Reagujmy i sami stanowczo odmawiajmy, gdy ktoś namawia nas na dopalacze. Nigdy nie wiemy, jak organizm ludzki zachowa się po zażyciu nawet najmniejszej dawki takiej substancji chemicznej. Jeżeli ktokolwiek z Państwa podejrzewa, że ma do czynienia z osobą pod wpływem dopalaczy, powinien natychmiast wezwać pomoc lekarską oraz o sytuacji powiadomić policję.

Na co powinno się zwrócić uwagę, co powinno zaniepokoić rodzica /opiekuna:

    - wygląd oczu (zaczerwienione spojówki lub brzegi powiek, łzawienie, opadnięcie powieki, nadmierne rozszerzenie lub zwężenie źrenic, powolna reakcja źrenic na światło, oczopląs przy wpatrywaniu się w stały punkt);

   - złe samopoczucie, brak chęci do życia, depresja;

   - stany euforyczne, gadatliwość a następnie otępienie i apatia;

   - zmiana nawyków żywieniowych – brak apetytu lub objadanie się;

   - kłopoty w szkole, wagary, pogorszenie ocen;

   - próby wyłudzania lub podbieranie pieniędzy na nieokreślone wydatki;

   - nieuzasadnione ataki złości, agresji;

   - wychodzenie z domu na krótko, poprzedzone dzwonkiem domofonu lub telefonem od nieznanej osoby;

   - wprowadzenie do słownictwa nowych zwrotów, często niezrozumiałych dla dorosłych, tzw. slangu narkotykowego;

   - pojawienie się w domu nowych akcesoriów, typu lufki, sreberka, małe woreczki z zamknięciem strunowym, tzw. dilerki, itp.;

   - zmiana zapachu ciała.

 

Do najczęściej spotykanych skutków pojawiających się w trakcie i po zażyciu tzw. dopalaczy możemy zaliczyć:

   - bóle głowy, migrena;

   - kołatanie serca (przyspieszone tętno często sięgające 200, duszności, ból w klatce piersiowej;

   - agresja, zaburzenia koordynacji ruchowej, drżenie rąk;

   - nudności, wymioty, biegunka;

   - zmęczenie, osłabienie, brak zdolności koncentracji;

   - reakcje alergiczne;

   - myśli samobójcze, omamy;

   - napady leku, halucynacje;

   - nadmierna wrażliwość na dźwięki i światło.

 

Gdzie szukać pomocy ?

800 060 800 Infolinia Głównego Inspektora Sanitarnego

116 111   Telefon Zaufania dla Dzieci i Młodzieży

800 100 100   Telefon dla rodziców i nauczycieli w sprawie bezpieczeństwa dzieci

800 12 12 12   Dziecięcy telefon Zaufania Rzecznika Praw Dziecka

 

Film o wpływie dopalaczy na organizm człowieka:

https://www.youtube.com/watch?v=DJUmFx9jf58

https://www.youtube.com/watch?v=RS_erTHjXGU&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq

Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.1

https://www.youtube.com/watch?v=3mOYBM8dlmM&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=2

Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.2

https://www.youtube.com/watch?v=011fSD0mIk4&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=3

Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.3

https://www.youtube.com/watch?v=DyR8ONiecqQ&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=4

Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.4

https://www.youtube.com/watch?v=FNkcRobWNQA&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=5

Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.5

https://www.youtube.com/watch?v=QDH8oHGV7NE&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=6

Program „Pytanie na śniadanie” – „Stop dopalaczom” cz.6

https://www.youtube.com/watch?v=WrAdrrFpW1s&list=PLet6Ddcqky7Jr7QjS8inxrPT9l8ud6Sgq&index=7

Wyniki Konkursu kulinarnego 2019

KONKURS KULINARNY PT. „JEMY ZDROWO KOLOROWO”

1. Skład Komisji Konkursowej:

 L.p.

Imię i nazwisko, stanowisko służbowe

Instytucja

Funkcja w komisji

   1.

  Grażyna Borkowska

  PSSE Wyszków

  Oddział Rejonowy PCK w Wyszkowie

  Przewodnicząca

   2.

  Ewa Omelianowicz

  Zespół Szkół Nr 1

  Członek komisji

   3.

  Marzena Jolanta Skorupska

  Właściciel Zakładu Gastronomicznego

  Członek komisji

 

Komisja po ocenie postanowiła przyznać:

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół podstawowych

I miejsce   – Oliwier Tomasz Tybura, Joanna Tybura – Szkoła Podstawowa Nr 2 w Wyszkowie

II miejsce – Roksana Uraso, Adam Rychlicki - Szkoła Podstawowa w Długosiodle

III miejsce – nie przyznano

 

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół gimnazjalnych

I miejsce   – Roksana Joanna Tybura, Tomasz Tybura - Szkoła Podstawowa Nr 4 w Wyszkowie

II miejsce – Gabriela Stysiak, Katarzyna Stysiak - Szkoła Podstawowa w Sieczychach

III miejsce – Izabela Wróbel, Jolanta Gołębiewska - Szkoła Podstawowa w Bielinie

III miejsce – Justyna Białobrzeska, Iwona Białobrzeska - Szkoła Podstawowa w Nowych Budach

 

Nagrody za I, II, III miejsce - sprzęt gospodarstwa domowego, pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia, dyplomy

 

Bezpieczne ferie 2019

Po raz kolejny w czasie wypoczynku zimowego pod hasłem „Bezpieczne ferie 2019”, inspektorzy Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Wyszkowie wykonywali działania dotyczące oceny stanu sanitarnego oraz prowadzili działalność informacyjno – edukacyjną dotycząca: nadwagi i otyłości – zasad zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, profilaktyki grypy oraz pierwszej pomocy. Działania były realizowane wśród 165 uczestników wypoczynku zimowego w 3 placówkach. Każde spotkanie kończyło się mini konkursem o wyżej wymienionej tematyce, zwycięzcy w nagrodę otrzymali różne gadżety.

 

Wystawa grzybów

Wystawa Grzybów była zorganizowana w Bibliotece Miejskiej przy ul. Gen. J. Sowińskiego 80, w sali im. Prof. Ludwika Maciąga (III piętro).

Na wystawie zaprezentowano grzyby jadalne i trujące.

Festyn Komendy Powiatowej Straży Pożarnej w Wyszkowie na 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wyszkowie zorganizowała stoisko informacyjno-edukacyjne dotyczące profilaktyki uzależnień i ich skutków, szczególnie w zakresie najczęściej występującego uzależnienia czyli palenia tytoniu w dniu 31 maja obchodzony jest Światowy Dzień Bez Tytoniu. Można było zmierzyć ciśnienie tętnicze krwi, otrzymać materiały informacyjno-edukacyjne, zobaczyć szkodliwość palenia tytoniu na rozwijający się płód.

Dla chętnych organizowano mini konkursy wiedzy. Za prawidłowe odpowiedzi otrzymywali nagrody.

Festiwal piosenki o zdrowiu 2018

Festiwal Piosenki o Zdrowiu, który odbył się w dniu 10 maja 2018 10 maja Ośrodek Kultury „Hutnik” był miejscem eksplozji radości w piosence o zdrowiu. Uczestniczyli w nim dzieci z przeszkoli, uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych. Impreza mająca na celu połączenie atmosfery zabawy z popularyzacją treści prozdrowotnych.

Głównym organizatorem jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wyszkowie.

W etapie powiatowym Festiwalu Piosenki o Zdrowiu uczestniczyło 167 z:

- 10 przedszkoli

- 10 szkół podstawowych

- 4 szkoły z klas VII i I, II klasa gimnazjum

Komisja oceniała występy pod względem treści prozdrowotnych, umiejętności wokalnych oraz walorów artystycznych

Przedszkola

I miejsce - Przedszkole nr 2 w Wyszkowie z piosenką pt. "Zdrowy przedszkolak".

II miejsce - Oddział Przedszkolny w Szkole Podstawowej w Komorowie z piosenką pt. "Śmiej się z nami".

III miejsce - Niepubliczne Przedszkole Bezpieczny Przedszkolak, wykonało piosenkę pt."Polskie jarzyny".

Szkoły podstawowe klasy I - VI

I miejsce - Szkoła Podstawowa w Porządziu, za piosenkę pt. "Zdrowy plan".

II miejsce - Szkoła Podstawowa w Komorowie, za piosenkę pt. "Recepta dla Ciebie".

III miejsce - Szkoła Podstawowa w Trzciance, za piosenkę pt. "S.O.S dla zdrowia".

Szkoły podstawowe klasy VII i gimnazjum

I miejsce - Szkoła Podstawowa nr 2 w Wyszkowie, za piosenkę pt. "Ruch to zdrowie".

II miejsce - Szkoła Podstawowa nr 5 w Wyszkowie, za piosenkę pt. "Przebudzenie ucznia".

III miejsce - Szkoła Podstawowa w Ulasku, za piosenkę pt. "Nic nad zdrowie".

Wyróżnienie Aleksandra Wróbel z SP nr 4

Konkurs kulinarny 2018

W dniu 26 kwietnia odbyła się kolejna edycja Konkursu Kulinarnego pt. „Jemy zdrowo kolorowo”. Organizatorem konkursu była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wyszkowie, zaś współorganizatorami: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Warszawie oraz Polski Czerwony Krzyż Oddział Rejonowy w Wyszkowie. Konkurs organizowany jest po raz trzeci w ramach programu "Trzymaj formę". Głównymi celami tego programu jest promocja zdrowego stylu życia, trwała zmiana nawyków żywieniowych, zwiększenie zainteresowania dzieci i młodzieży aktywnością fizyczną

Komisja w składzie:

▪ Jerzy Dąbrowski (przewodniczący) - właściciel Restauracji "Kasztelanka", egzaminator na konkursach gastronomicznych;

▪ Grażyna Borkowska. Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wyszkowie, Prezes Polskiego Czerwonego Krzyża Oddziału Rejonowego w Wyszkowie, pomysłodawczyni konkursu

▪ Marta Bobowska - koordynator higieny żywności w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wyszkowie;

▪ Paweł Truszkowski - przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnego oddział terenowy w Warszawie.

W kategorii szkół podstawowych klasy V - VI

I miejsce - Natalia Lipka-Bartosik i Zofia Lipka-Bartosik z SP w Lucynowie, które przyrządziły dorsza na pierzynie szpinakowej

II miejsce - Zuzanna Kuchta i Ewa Melion-Kuchta z SP nr 1 w Wyszkowie, które zaserwowały gofry z batatem z marmoladą porzeczkową oraz jogurtem orzechowym

III miejsce - Otylia Michalik i Dominika Michalik z SP nr 2 w Wyszkowie, które ugotowały spaghetti z cukinii z mięsem mielonym i na deser mus czekoladowy z awokado

W kategoria klas VII i gimnazjów:

I miejsce - Martyna Pałka i Agnieszka Pałka z SP nr 4 w Wyszkowie, które wykonały sałatkę warstwową z brokułem i ryżem, zielony koktajl ze szpinakiem i mango, batoniki owsiane z żurawiną i jagodami goji

II miejsce - Zuzanna Mróz i Iwona Mróz z SP w Blochach, które przyrządziły roladę serową "Kurczę blade"

III miejsce - Gabriela Stysiak i Katarzyna Stysiak z SP w Sieczychach, przygotowały kotlety jaglane ze szpinakiem i słonecznikiem.

Zwycięzcy   otrzymali nagrody rzeczowe, zaś wszyscy pamiątkowe dyplomy i nagrody pocieszenia.

 

Światowy Dzień Zdrowia

Temat przewodni kampanii z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2018 – 7 kwietnia  jest: Powszechna opieka zdrowotna: wszędzie dla każdego.

Hasło tegorocznej kampanii brzmi: „Zdrowie dla wszystkich” (Health For All).

Animowane infografiki są dostępne na stronie http://www.who.int/universal_health_coverage/infographics/en/

Debata „Narkotyki, dopalacze nie tędy droga”

 

22 lutego 2018 w Zespole Szkół Nr 1 w Wyszkowie odbyła się debata młodzieżowa dotycząca przeciwdziałania powszechności narkotyków wśród młodzieży z terenu powiatu wyszkowskiego.pt. „Narkotyki, dopalacze nie tędy droga”

O narkotykach ich szkodliwości, sankcjach prawnych mówili przedstawiciele wyszkowskiej policji i sądu. mówili przedstawiciele ochrony zdrowia, przedstawiciele wyszkowskiej policji i sądu.

Przedstawicielka Powiatowej stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mówiła o podziale narkotyków - „Narkotyki podstawowe rodzaje - jest ich wiele”, a następnie została zaprezentowana walizka edukacyjna wskazująca na „Konsekwencje zażywania narkotyków”, oraz sprawdzić jak widzimy świat w po zażyciu alkoholu oraz narkotyków przez specjalne okulary.

WYSTAWA POZNAJ GRZYBY - UNIKNIESZ ZATRUCIA

wystawa grzybow 2016.pdf (888.9 KiB)

Informacja o Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Wyszkowie

  1. Konkurs Kulinarny pt. „ZDROWE DANIE NA ŚNIADANIE”, którego celem było
  1. Rozpowszechnienia wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania,
  2. uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Zadaniem konkursowym było opracowanie przepisu na zdrowe danie śniadaniowe składające się z produktów   zawartych w recepturze z uwzględnieniem warzyw, owoców, oraz innych zdrowych i cennych dla organizmu ludzkiego dodatków np. orzechów, pestek, nasion, ziół, przypraw itp. i wykonanie go.

Eliminacje powiatowe odbyły się 2 czerwca 2016 wpracowni gastronomicznej w Zespołu Szkól Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.

Zakwalifikowało się 9 zespołów – uczeń z rodzicem, którzy na bazie opracowanych przez siebie przepisów przygotowywali potrawę. Nad przebiegiem gotowania czuwała komisja, która oceniała -walory zdrowotne,trudność wykonania,estetyka podania i walory smakowe

Po wnikliwej ocenie Komisja przyznała:

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół podstawowych

I miejsce   – Kornelia Kiełbasińska z mamą ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Wyszkowie – mikser planetarny oraz dyplom za I miejsce

II miejsce – Julia Grono z siostrą ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Wyszkowie – kombiwar oraz dyplom za II miejsce

III miejsce – Władysław Kawecki z mamą z Publicznej Szkoły Podstawowej w Długosiodle – blender oraz dyplom za III miejsce

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół gimnazjalnych;

Aleksandra Turek z mamą z Gimnazjum Nr 2 w Wyszkowie – blender , oraz dyplom za III miejsce.

Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia i dyplomy za uczestnictwo