Akcje

Festyn Komendy Powiatowej Straży Pożarnej w Wyszkowie na 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wyszkowie zorganizowała stoisko informacyjno-edukacyjne dotyczące profilaktyki uzależnień i ich skutków, szczególnie w zakresie najczęściej występującego uzależnienia czyli palenia tytoniu w dniu 31 maja obchodzony jest Światowy Dzień Bez Tytoniu. Można było zmierzyć ciśnienie tętnicze krwi, otrzymać materiały informacyjno-edukacyjne, zobaczyć szkodliwość palenia tytoniu na rozwijający się płód.

Dla chętnych organizowano mini konkursy wiedzy. Za prawidłowe odpowiedzi otrzymywali nagrody.

Festiwal piosenki o zdrowiu 2018

Festiwal Piosenki o Zdrowiu, który odbył się w dniu 10 maja 2018 10 maja Ośrodek Kultury „Hutnik” był miejscem eksplozji radości w piosence o zdrowiu. Uczestniczyli w nim dzieci z przeszkoli, uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych. Impreza mająca na celu połączenie atmosfery zabawy z popularyzacją treści prozdrowotnych.

Głównym organizatorem jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wyszkowie.

W etapie powiatowym Festiwalu Piosenki o Zdrowiu uczestniczyło 167 z:

- 10 przedszkoli

- 10 szkół podstawowych

- 4 szkoły z klas VII i I, II klasa gimnazjum

Komisja oceniała występy pod względem treści prozdrowotnych, umiejętności wokalnych oraz walorów artystycznych

Przedszkola

I miejsce - Przedszkole nr 2 w Wyszkowie z piosenką pt. "Zdrowy przedszkolak".

II miejsce - Oddział Przedszkolny w Szkole Podstawowej w Komorowie z piosenką pt. "Śmiej się z nami".

III miejsce - Niepubliczne Przedszkole Bezpieczny Przedszkolak, wykonało piosenkę pt."Polskie jarzyny".

Szkoły podstawowe klasy I - VI

I miejsce - Szkoła Podstawowa w Porządziu, za piosenkę pt. "Zdrowy plan".

II miejsce - Szkoła Podstawowa w Komorowie, za piosenkę pt. "Recepta dla Ciebie".

III miejsce - Szkoła Podstawowa w Trzciance, za piosenkę pt. "S.O.S dla zdrowia".

Szkoły podstawowe klasy VII i gimnazjum

I miejsce - Szkoła Podstawowa nr 2 w Wyszkowie, za piosenkę pt. "Ruch to zdrowie".

II miejsce - Szkoła Podstawowa nr 5 w Wyszkowie, za piosenkę pt. "Przebudzenie ucznia".

III miejsce - Szkoła Podstawowa w Ulasku, za piosenkę pt. "Nic nad zdrowie".

Wyróżnienie Aleksandra Wróbel z SP nr 4

Konkurs kulinarny

W dniu 26 kwietnia odbyła się kolejna edycja Konkursu Kulinarnego pt. „Jemy zdrowo kolorowo”. Organizatorem konkursu była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wyszkowie, zaś współorganizatorami: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Warszawie oraz Polski Czerwony Krzyż Oddział Rejonowy w Wyszkowie. Konkurs organizowany jest po raz trzeci w ramach programu "Trzymaj formę". Głównymi celami tego programu jest promocja zdrowego stylu życia, trwała zmiana nawyków żywieniowych, zwiększenie zainteresowania dzieci i młodzieży aktywnością fizyczną

Komisja w składzie:

▪ Jerzy Dąbrowski (przewodniczący) - właściciel Restauracji "Kasztelanka", egzaminator na konkursach gastronomicznych;

▪ Grażyna Borkowska. Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wyszkowie, Prezes Polskiego Czerwonego Krzyża Oddziału Rejonowego w Wyszkowie, pomysłodawczyni konkursu

▪ Marta Bobowska - koordynator higieny żywności w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wyszkowie;

▪ Paweł Truszkowski - przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnego oddział terenowy w Warszawie.

W kategorii szkół podstawowych klasy V - VI

I miejsce - Natalia Lipka-Bartosik i Zofia Lipka-Bartosik z SP w Lucynowie, które przyrządziły dorsza na pierzynie szpinakowej

II miejsce - Zuzanna Kuchta i Ewa Melion-Kuchta z SP nr 1 w Wyszkowie, które zaserwowały gofry z batatem z marmoladą porzeczkową oraz jogurtem orzechowym

III miejsce - Otylia Michalik i Dominika Michalik z SP nr 2 w Wyszkowie, które ugotowały spaghetti z cukinii z mięsem mielonym i na deser mus czekoladowy z awokado

W kategoria klas VII i gimnazjów:

I miejsce - Martyna Pałka i Agnieszka Pałka z SP nr 4 w Wyszkowie, które wykonały sałatkę warstwową z brokułem i ryżem, zielony koktajl ze szpinakiem i mango, batoniki owsiane z żurawiną i jagodami goji

II miejsce - Zuzanna Mróz i Iwona Mróz z SP w Blochach, które przyrządziły roladę serową "Kurczę blade"

III miejsce - Gabriela Stysiak i Katarzyna Stysiak z SP w Sieczychach, przygotowały kotlety jaglane ze szpinakiem i słonecznikiem.

Zwycięzcy   otrzymali nagrody rzeczowe, zaś wszyscy pamiątkowe dyplomy i nagrody pocieszenia.

 

Światowy Dzień Zdrowia

Temat przewodni kampanii z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia 2018 – 7 kwietnia  jest: Powszechna opieka zdrowotna: wszędzie dla każdego.

Hasło tegorocznej kampanii brzmi: „Zdrowie dla wszystkich” (Health For All).

Animowane infografiki są dostępne na stronie http://www.who.int/universal_health_coverage/infographics/en/

Debata „Narkotyki, dopalacze nie tędy droga”

 

22 lutego 2018 w Zespole Szkół Nr 1 w Wyszkowie odbyła się debata młodzieżowa dotycząca przeciwdziałania powszechności narkotyków wśród młodzieży z terenu powiatu wyszkowskiego.pt. „Narkotyki, dopalacze nie tędy droga”

O narkotykach ich szkodliwości, sankcjach prawnych mówili przedstawiciele wyszkowskiej policji i sądu. mówili przedstawiciele ochrony zdrowia, przedstawiciele wyszkowskiej policji i sądu.

Przedstawicielka Powiatowej stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mówiła o podziale narkotyków - „Narkotyki podstawowe rodzaje - jest ich wiele”, a następnie została zaprezentowana walizka edukacyjna wskazująca na „Konsekwencje zażywania narkotyków”, oraz sprawdzić jak widzimy świat w po zażyciu alkoholu oraz narkotyków przez specjalne okulary.

WYSTAWA POZNAJ GRZYBY - UNIKNIESZ ZATRUCIA

wystawa grzybow 2016.pdf (888.9 KiB)

Informacja o Konkursie Kulinarnym zorganizowanym przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Wyszkowie

  1. Konkurs Kulinarny pt. „ZDROWE DANIE NA ŚNIADANIE”, którego celem było
  1. Rozpowszechnienia wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania,
  2. uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Zadaniem konkursowym było opracowanie przepisu na zdrowe danie śniadaniowe składające się z produktów   zawartych w recepturze z uwzględnieniem warzyw, owoców, oraz innych zdrowych i cennych dla organizmu ludzkiego dodatków np. orzechów, pestek, nasion, ziół, przypraw itp. i wykonanie go.

Eliminacje powiatowe odbyły się 2 czerwca 2016 wpracowni gastronomicznej w Zespołu Szkól Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie.

Zakwalifikowało się 9 zespołów – uczeń z rodzicem, którzy na bazie opracowanych przez siebie przepisów przygotowywali potrawę. Nad przebiegiem gotowania czuwała komisja, która oceniała -walory zdrowotne,trudność wykonania,estetyka podania i walory smakowe

Po wnikliwej ocenie Komisja przyznała:

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół podstawowych

I miejsce   – Kornelia Kiełbasińska z mamą ze Szkoły Podstawowej Nr 1 w Wyszkowie – mikser planetarny oraz dyplom za I miejsce

II miejsce – Julia Grono z siostrą ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Wyszkowie – kombiwar oraz dyplom za II miejsce

III miejsce – Władysław Kawecki z mamą z Publicznej Szkoły Podstawowej w Długosiodle – blender oraz dyplom za III miejsce

nagrody dla zwycięzców w kategorii szkół gimnazjalnych;

Aleksandra Turek z mamą z Gimnazjum Nr 2 w Wyszkowie – blender , oraz dyplom za III miejsce.

Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody pocieszenia i dyplomy za uczestnictwo

Wróć